2014. február 5., szerda

Windows 7, Firefox, Sync

Újrainstallálás, szinkronizálás - avagy!


A közhelyek számát gátlástalanul szaporítván ezennel megállapítom, hogy két igazán kellemetlen dolog létezik az ember életében: a munkakörlet környékén zajló nagyobb fajta takarítás és a számítógép újrainstallálása. Előbbinek a súlyos viszontagságait és fájdalmas veszteségeit mindenki ismeri, utóbbi főleg olyan webmániákusokat sújt veszedelmes mértékben, akik száz helyre be vannak jelentkezve több tucatnyi különböző felhasználónévvel és annál is több jelszóval, továbbá pedig böngészőjükben tízegynéhány éve gyűjtik a hasznosnál fölöslegesebb webcímeket, akiknek van tucatnyi mailfiókjuk és akiknek a wördjuk roskadozik a gyorsszövegektől… Ezt-azt ilyen-olyan módon persze le lehet menteni a winchester legyalulása előtt, de minden kényesen finom beállítás újracizellálása akkor is napokig tarthat.

Űj laptopra új windows


Olyan szerencsém volt, hogy vagy öt éve kellett utoljára újrainstallálni a gépemet. Bár sok megterhelő programot használok, a Windows XP szokatlanul jól és hosszú ideig szolgált – csak egyre lassúbb lett a felgyülemlett digitális szeméttől. Elkerülhetetlenné vált a frissítés. Kolos fel is rakott nekem egy sokkal gyorsabb Windows 7-est, használtam is egy ideig, de mire a maradék hajszálaimat is megőszítő munkával mindent remekül beállítottam rajta és mindenhová újra bejelentkeztem, kiderült, hogy nem lett gyorsabb az üzemmód. De ennek most már nem az operációs rendszer, hanem a gépem gyengesége volt az oka: a nagyobb hardver-igényeket támasztó program a számára szűkös környezetben döcögősre vette a figurát. Kell nekem egy új laptop! Igen.

Ihaj, biza vadiúj számítógép kell, lehetőleg masszív notebook, és persze: elkerülhetetlen az újrainstallálás. Ettől én most jobban féltem, mint az ukrajnai polgárháborús veszélytől, hiszen mindent kezdhettem elölről. Legutóbb kudarcot vallottam a Sync nevű alkalmazással, amelynek pedig elvben épp az lenne a dolga, hogy ha az ember eszközt vált, akkor az új eszközre (netbook, tablet, pc, okostelefon) is le lehessen hívni a böngésző összes beállítását, nemcsak az általa lementett felhasználóneveket és jelszavakat, hanem az internetes előzményeket, sütiket is. (A süti teszi lehetővé például, hogy ahová már bejelentkeztünk, az a hely felismerjen bennünket, az előzményekre való emlékezés pedig pl. abban nyilvánul meg, hogy ha elkezdjük egy webhely címét begépelni, akkor böngészőnk felajánlja az összes hasonlóan kezdődő, általunk korábban megnyitott címet.) Hiába tettem meg legutóbb mindent, hogy a dolog működjön, hiába adtam meg a jelszón kívül ellenőrzési kódot meg aktiválási kódot – nem történt meg a szinkronizáció. Most is inkább csak kísérletképpen láttam hozzá, hátha… És igen, sikerült! A laptopomon a teljesen szűz böngészőm pár kattintás után pont olyan lett, mint a hosszú munkával megdolgozott és szánásszekérként megpakolt régi: az égvilágon mindenre emlékezett. Akkora kő esett le gondterhelt homlokomról, mint szódás a lovát.

Azért írom le, hogy minden aggodalmas sorstársamnak ajánljam a módszert! A Firefox böngészőben az Eszközök > Beállítások > menü alatt a Sync nevű fülnél állíthatók be különböző opciók, az alkalmazásról például itt olvashatni bővebben. – Weboptimalizálás laptop-arvisurákkal és aztán installálj te is dudorászva - amíg a szinkronidő tart és a világ el nem múl!

Újrainstallálás, laptop bővítés