2015. október 8., csütörtök

Darvasi Ferenc: Köztünk vagy - Mándy Iván


könyvbemutató, könyv, könyvújdonság, új könyvek, ajánló, program

Darvasi Ferenc: Köztünk vagy.

A Corvina Kiadó tisztelettel meghívja Önt
Darvasi Ferenc:
Köztünk vagy.
Beszélgetések Mándy Ivánról
című könyvének bemutatójára.

Időpont: 2015. október 8. csütörtök, 19:00

Helyszín: Nyitott Műhely
Cím: 1123 Budapest, Ráth György utca 4.

A Corvina Kiadó könyvét bemutatja:
Darvasi Ferenc, Mán-Várhegyi Réka és Márton László
Moderál: Zeke Gyula


line

Darvasi Ferenc: Köztünk vagy.

Beszélgetések Mándy Ivánról

Életének utolsó évtizedeiben általános megbecsülés övezte Mándy Ivánt, azóta azonban valamelyest kikopott a köztudatból. Darvasi Ferenc ezért is érezte úgy, hogy eljött az idő, meg kell szólaltatni azokat, akiknek van mondanivalójuk, amíg még nem késő. Mándyról korábban sokan beszéltek már és nem is akárhogyan: Rónay Lászlótól kezdve Esterházy Péterig. Darvasi most olyanokat keresett fel, húsz beszélgetést készítve a húsz éve elhunyt alkotóról, akik nem, vagy csak keveset beszéltek az íróról, hozzá fűződő személyes és/vagy szakmai kapcsolatukról. Nemcsak azt tudhatjuk meg, hogy kik voltak a szerelmei, mit csinált 1956. október 23-án, hogy hívták otthon, a Teleki tér környékén, a Károlyi-kertben, vagy hogy mi volt a kedvenc süteménye, futballcsapata, és hogyan alkotott – hanem azt is, hogy miként él tovább az emlékezetben, mi az, ami belőle és az életművéből ránk marad.



Terjedelem: 296 oldal
Méret: 130 x 197 mm
Kötés: Füles kartonált
Ár: 2990 Ft
ISBN: 978 963 13 6321 0




A Magvető Kiadó
szeretettel meghívja Önt
Darvasi László
Isten. Haza. Csal.
című új novelláskötetének bemutatójára,
a Margó Irodalmi Fesztiválra
2015. október 10-én 17 órára
a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárba
(1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.)
A szerzővel Megyesi Gusztáv beszélget

A program ingyenes, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

line

Darvasi László: Isten. Haza. Csal.

„Anya és apa túl akarják élni.”
Darvasi László: Isten. Haza. Csal. A kínai bölcsek, a szenvedélyes trubadúrok vagy a délszláv háború világa után Darvasi László legújabb novellái közelebbi tájékra kalauzolnak bennünket: a magyar vidékre, ahol az apáinkat és az anyáinkat hagytuk. Ahol a fiaink hagytak minket. A falusi kiskocsmák, az éttermi termékbemutatók, a fehér galléros uzsorások és az elhagyott öregek országa ez: a mi országunk.
A szerző védjegye – a kifogyhatatlan fantázia, a látomásos képzelet és a láttató elbeszélés – ezekben a történetekben is megtalálható, valami azonban megváltozott: szikár és pontos látleleteket olvashatunk, nehezen feledhető félmondatok sejtetnek életnyi tragédiákat. Semmi kétség, ezek a novellák rólunk szólnak, az álmainkról és az értékeinkről, amelyekhez hűek akartunk maradni, mégis megcsaltak minket. Ezek a történetek kérdeznek: miért nem tudjuk elmondani a szüleinknek azt se, ha végre megértjük őket.


line

Részlet a kötetből:


– Azt ismered, hogy a nyuszi megkívánja a medve lányát? – de máris abbahagyta. Mert már elmondta. Nem is egyszer. Minden viccét elmondta, és hiába. De egyszer úgyis megnevetteti. Ha beledöglik, akkor is. Olyan a lány arca, mintha üveget húztak volna rá. Mintha meg lehetne kopogtatni. Megálltak, a lány orra csöpögött. Míg közel hajolt hozzá és törölgette, megérezte a testszagát. Olyan furcsa volt, de a lány nem tudott büdös lenni. Ha két napig nem mosta le, mert ki mosdatta volna, amióta a felesége itt hagyta őket, akkor is ugyanolyan szagú maradt. Egyszer a palacsinta porcukrába beleejtett egy szelet füstölt sonkát. Annak volt ilyen szaga. A templomnál jártak, ott volt a legnagyobb lejtő, azon mindig nehezebben tolta föl. De az új kerekes székkel szinte gyerekjáték volt följutni. Így mondják, gyerekjáték. Lófaszt. Miért lenne könnyű a gyerekjáték. Már fölértek, és ő hunyorogva bámult vissza a város felé, ahol nádas részek, embermagas füvek területei ékelődtek az utcák közé. Olyan fény volt, hogy látott ökörnyálat szállni. Így jönnek napról napra, ha esik, ha fúj, ősszel és tavasszal, azóta ez volt a napi útjuk. Még az elején, úgy két éve próbált variálni, más utcák felé kerülve jutni a Betérőhöz, de a lány nyugtalankodni kezdett. Mint aki nem akar új fákat, új házakat, mert azoktól fél. Másféle kutyahangok dörrentek rájuk. A mozdulatlan arcból nyöszörgés sípolt elő. Fingdosott, szinte dudált. Az ideges ember többet fingik. Gyerekek visongtak a templomkertben, ismerte őket. A Karakas ikrek, meg még a többi. Szar, szemét kölykök. Mit visonganak. Úgy érezte, hogy a lány a legszívesebben velük lenne. De azok kigúnyolnák. Szar, szemét kölykök, szaros a körmük alja, szaros a nyelvük, minden trágyadombot fölforgatnak, biciklit lopnak. Nem cigányok, de azok. A piacnál járt, vigyázni kellett, sok volt a bukkanó. Mondjuk már ismerte őket, ügyesen kanyargott köztük. Szinte büszkeség fogta el, hogy milyen ügyesen lavírozik.

Megjelenés: 2015. szeptember 23.
Oldalszám: 264 oldal
Méret: 140 x 215 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 3290 Ft
ISBN: 978 963 14 3285 5







A Rózsavölgyi és Társa Kiadó,
és a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság szeretettel meghívja
Komlós Katalin
Tanulmányok a 18. századi zene történetéből
című könyvének bemutatójára.

Időpont: 2015. október 9. (péntek), 18.00
Helyszín: MTA BTK Zenetudományi Intézet, Bartók terem
(1014 Budapest, Táncsics utca 7.)

A könyvbemutató résztvevői Komlós Katalin zenetörténész,
Mácsai János zenetörténész és Fazekas Gergely zenetörténész,
a Rózsavölgyi és Társa Kiadó főszerkesztője.

Közreműködik:
Lantos István (zongoraművész)

line

Komlós Katalin
Tanulmányok a 18. századi zene történetéből

A 18. századi zene nemzetközi hírű szaktekintélye és aktív fortepiano-játékos, a Zeneakadémia legendás zeneelmélet-tanára, Komlós Katalin húsz zenetudományi tanulmányát válogatta össze a kötet számára. A részint külföldi, részint hazai folyóiratokban, illetve szakkönyvekben megjelent, önálló kötetben most először összegyűjtött írások a francia forradalom körüli évtizedek három legjelentősebb zeneszerzője, C. P. E. Bach, Joseph Haydn és Wolfgang Amadeus Mozart alakja köré rendeződnek, s általános, műfaj- és kultúrtörténeti kérdéseket éppúgy tárgyalnak, mint speciálisabb, zeneelméleti, vagy analitikus témákat. Az írásokból világosan kirajzolódik, hogy a szerző számára a zene csakis elmélet és gyakorlat komplex egységeként képzelhető el. Komlós Katalin, a gyakorló muzsikus izgalmas gondolatokkal inspirálja Komlós Katalint, a muzikológust, és megfordítva. Az ő esetében ráadásul mindez elementáris tanári hevülettel párosul, az igazán jelentős tanárok pedig egész életükben tanulnak. „Mozart gondosan jelölte kottáiban az instrukciókat – írja az előadóművész Mozartról szóló tanulmányában –, a zenével és zenei interpretációval kapcsolatos gondolatai pedig végtelen gazdagságban tárulnak elénk kötetszámra írt leveleiben. Minden rendelkezésünkre áll: igazi Mozart tanítványok lehetünk ma is.” Ha van, aki valóban élt e lehetőséggel, az Komlós Katalin, vagyis a kötet révén valamennyi olvasó számára adott a lehetőség, hogy Mozart, Haydn és C. P. E. Bach egyik legjobb tanítványa, Komlós Katalin révén nyerjen betekintést a 18. századi zene elbűvölő világába.

Komlós Katalin zenetörténész és fortepiano-játékos. A budapesti Zeneakadémián végezte zenetudományi tanulmányait, majd az amerikai Cornell Universityn szerzett PhD fokozatot. Tudományos publikációi elsősorban angol nyelven jelennek meg vezető zenetudományi folyóiratokban és tanulmánykötetekben. Fortepianos and their Music című könyve 1995-ben jelent meg az Oxford University Pressnél; ezt tíz évvel később követte a magyar nyelvű kiadás. Évekig vezette a Zeneakadémia Zeneelmélet Tanszékét, jelenleg az intézmény Professor Emerita címet viselő tanára.


Terjedelem: 512 oldal
Méret: 165 x 235 mm
Kötés: Keménytáblás
Ár: 3990 Ft
ISBN: 978 615 800 717 7


Ajánlom még:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése