2015. október 18., vasárnap

Üzenetek a Magvetőtől: Möbion, Pilinszky hangoskönyv...

A Magvető Kiadó és a Magyar Képzőművészeti Egyetem
szeretettel meghívja a Villa Negra
Művészeti Közhasznú Egyesület
könyvbemutatóval egybekötött
MÖBION című kiállítására
az Egyetem Barcsay kiállítótermébe
(1062 Bp., Andrássy út 69-71.)
2015. október 19-én hétfőn, 18 órára

A kiállítást megnyitja Sturcz János művészettörténész
A könyvbemutatót moderálja Ágoston Zoltán kritikus
Beszélgetőpartnerek Horváth Viktor író, Kuti László szobrászművész, ötletgazda
Kurátor Lelkes Márk Cserny-díjas szobrászművész, a zalaszentgróti művésztelep vezetője, a Villa Negra elnöke

Kiállító művészek: Böjte Horváth István, Böszörményi István, Csáki Róbert, Csoma Gábor, Józsa Pál, Kő Boldizsár, Kuti László, Lelkes A. Gergely, Lelkes Márk, Lestyán Goda János, Lukács István, Máthé Krisztián, Meszlényi-Molnár János, Miklya Gábor, Miksa Bálint, Nagy Edit, Székó Gábor, Takáts Márton, Tóth Dávid

A kiállítás megtekinthető 2015. október 31-ig
Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Képzőművészeti Egyetem, Villa Negra
line

Villa Negra - Horváth Viktor: Möbion

Szobor, kép és regény

Tizenöt éves a Villa Negra. Ebből az alkalomból készítettük ezt a könyvet, amely megmutatja a munkáinkat, ám nem hagyományos katalógus. Kérésünkre Horváth Viktor írt regényt a művekhez, így született meg a Möbion.
A festmények és szobrok fotói hűen adják vissza az anyag szépségét és az alkotói koncepciót, a mellettük futó mese pedig nem a műtárgyakról beszél, hanem viszonyba kerül velük; az odaátról szól. Az esszenciát kutatja, miként Dante, és ahogy mi, a művek alkotói is. Nehéz meghatározni ennek a könyvnek a műfaját - regénykatalógus, katalógusregény -, de nem is ez a fontos, hanem a közegek társalgása, a fúzió, a találkozás, ahol valami életre kel; mint egy madár, vagy inkább négyszárnyú lény, mely így messzebb repülhet. Mi annak örülünk, ha repül. A Villa Negra Egyesületet és a hétköznapokat Ágoston Zoltán írása és műhelyfotók mutatják be.
(Kuti László, Lelkes Márk)


Várható megjelenés: 2015. október 14.
Tervezett oldalszám: 166 oldal
Méret: 235 x 280 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Tervezett ár: 4990 Ft
ISBN: 978 963 14 3078 3

további újdonságok

Hangos e-könyv a Magvetőtől - Pilinszky János: Széppróza
A költő kiadatlan hangfelvételével


Pilinszky János: SzépprózaPilinszky János műveinek második köteteként jelenik meg a Széppróza, amely a szerző összegyűjtött szépprózai és színpadi munkáit tartalmazza. A kötet nyomtatásban és e-könyv formátumban is megjelent. Az e-könyv ezúttal egy exkluzív, korábban kiadatlan hangfelvételt is tartalmaz, amelyen a szerző Gyerekek és katonák című színművét olvassa fel.

Pilinszky 1972. december közepétől 1973. május közepéig volt Párizsban. Jó barátja, Wiener Pál készítette kazettás magnóval azt a felvételt, amelyen többek között a Gyerekek és katonák hallható. A felvétel pontos dátuma nem ismert, de feltételezhető, hogy 1973. január 20. körül készült. Wiener Pál bocsátotta a család rendelkezésére a kazettát, a hanganyagot digitalizáltuk, de a zajokat nem próbáltuk az elengedhetetlennél jobban kiszűrni.

Ez évtől a Magvető Kiadó minden új kötete egyszerre jelenik meg nyomtatott és e-könyv változatban, a korábban kiadott magvetős könyvek közül pedig mintegy 260 mű tölthető le digitálisan. A kiadó szeretné kihasználni a technológiában rejlő szélesebb lehetőségeket is. Egyre több e-könyv-olvasó eszköz tud hangot is kezelni, ezért célunk, hogy a szövegekhez mind többször társítsunk hangzó anyagot is. (Nem külső linkről meghallgatható online hanganyagként, hanem az e-könyvbe integrált, bármikor lejátszható hangzó tartalomként.) Ha az eszköz nem kezel hangot, a könyvvásárló asztali gépen, laptopon stb. tudja meghallgatni a felvételt az ingyenes szoftverekkel.

A hanganyagot is tartalmazó e-könyvek kiadását ezzel a különleges felvétellel kezdjük. A mostani hangfelvétel ajándék, mi is ajándékba kaptuk, és továbbadjuk, hogy mások is örüljenek neki.

A Széppróza elektronikus változatát a költő kiadatlan hangfelvételével itt megvásárolhatja.


Irodalom és társművészetek - két különleges könyv jelent
meg a Magvetőnél:
Szívemhez szorítom és Möbion

Szívemhez szorítom – Rájátszás

CD-melléklettel: 14 új szám

Szívemhez szorítom -  RájátszásMinden rockzenész valójában költő. Egy jó vers pedig úgy hat, mint egy sláger: hozzánk és helyettünk szól. A zenészek és írók különböző eszközökkel, de ugyanazt teszik: elmondják nekünk, amit mi nem tudunk, pedig szeretnénk.
A Rájátszás az irodalom és a zene egymásra találása: költők fognak gitárt, zenészek tollat, a versek dalszövegek lesznek, a dalszövegek pedig novellákat ihletnek. Ebből az együttműködésből született ez a kiadvány: egy 14 dalból álló CD-lemez és egy különleges album, amelyben a dalszövegek, a dalokhoz kapcsolódó írások és a Rájátszás-koncertek fotói ígérnek olyan élményt, amelyet az olvasó bátran a szívéhez szoríthat.Megjelenés: 2015. október 14.
Oldalszám: 112 oldal
Méret: 164 x 234 mm
Ár: 3990 Ft
ISBN: 978 963 14 3331 9line

Villa Negra - Horváth Viktor: Möbion

Szobor, kép és regény

Villa Negra - Horváth Viktor: MöbionTizenöt éves a Villa Negra. Ebből az alkalomból készítettük ezt a könyvet, amely megmutatja a munkáinkat, ám nem hagyományos katalógus. Kérésünkre Horváth Viktor írt regényt a művekhez, így született meg a Möbion.
A festmények és szobrok fotói hűen adják vissza az anyag szépségét és az alkotói koncepciót, a mellettük futó mese pedig nem a műtárgyakról beszél, hanem viszonyba kerül velük; az odaátról szól. Az esszenciát kutatja, miként Dante, és ahogy mi, a művek alkotói is. Nehéz meghatározni ennek a könyvnek a műfaját – regénykatalógus, katalógusregény –, de nem is ez a fontos, hanem a közegek társalgása, a fúzió, a találkozás, ahol valami életre kel; mint egy madár, vagy inkább négyszárnyú lény, mely így messzebb repülhet. Mi annak örülünk, ha repül.
A Villa Negra Egyesületet és a hétköznapokat Ágoston Zoltán írása és műhelyfotók mutatják be.
(Kuti László, Lelkes Márk)


line

Részlet a kötetből

Már látom hajdani tébolyomat
és az öröm napját, amire várok.
S ha szent bennetek az az akarat,
amely a csúcsig vezet fel e lépcsőn,
emlékezzétek majd fájdalmamat.


Most

Valami történhetett. Tudnom kellene, hogy micsoda, de nem emlékszem rá.
– Szparafucsíle!
Várok. Semmi.
– Szparafucsíle, jöjjön be!
Semmi, a lakájom nem jön. Rosszul vagyok. Hajnal van, és szólnak a harangok, kint fekete hasú felhők sodródnak a paloták fölött; szürkület. Vagy ez alkony, és én átaludtam a napot? Szétszakad a fejem, verssorok jutnak az eszembe valami fájdalomról meg valami csúcsig vezető lépcsőkről; a tornyokban üvöltenek a harangok, el akarom küldeni a lakájomat az ügyeletes brigád parancsnokához, hogy hallgattassa el azt a zúgást, mert ha nem, megtorlom. Minek harangoznak vasárnap hajnalban? Iszonyat. Egy érzés bujkál a fejgörcs és az ágyéktáji szorítás mögött, abból gondolom, hogy valami történt. Valami borzasztó.
Visszanyeklek a vörös hernyóselyem párnatömegbe; elkeseredett nyervogás, sötét villanás, aztán egy csomó mérgezett tű döfése a karomban. A macskám volt a párnák között, és ráfeküdtem. Én barom.


Megjelenés: 2015. október 14.
Oldalszám: 166 oldal
Méret: 235 x 280 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 4990 Ft
ISBN: 978 963 14 3078 3


Megjelentek Bartis Attila és Garaczi László új regényei, valamint Bodor Ádám novelláskötete

Bartis Attila: A vége

„az egyetlen, ami kiűzheti belőlünk a magányt, az a másik szívverése a saját mellkasunkban”
 
Bartis Attila: A vége Egy fotográfus története, aki... Nem: egy férfi története, aki... Nem: egy szerelem története, ami... Vagy több szerelem története, amik egymással... Vagy egy ország története, ami... Na hagyjuk. Ez a regény megad mindent, amit egy regény adhat: igazságot, őszinteséget, atmoszférát, mesét. Meg mindehhez még valamit, amit Bartis Attila rajongói már ismernek: az érzelmek olyan elképesztő erejű sodrását, ami magába ránt, és nem ereszt. Mindegy, hogy az olvasó mániákusnak tartja-e Szabad Andrást, vagy pedig halálosan beleszeret, mindenképpen azt érzi, csak úgy érdemes élni, ahogy ő: ezen a hőfokon. Az ilyen szereplőt nevezzük főhősnek. Vele kell menni.
(Kemény István)


line

Részlet a regényből

Ezerkilencszázhatvannyolc augusztusában egy éjjel kimentem a Városligetbe. Nem tudom, miért. Nem volt szokásom éjjel sétálni. A Ligetet különben sem szeretem, ha letérek a főallékról, még nappal is eltévedek néha, pedig nem egy labirintus. Arrafele mentem, amerre a régi Műcsarnok van. Bár most már nem így hívják, már csak sima kiállítóterem, néha pedig még az se. Akkor épp szobrászműtermek voltak benne.

A fasoron részegek randalíroztak, szinte visszafordultam. Aztán inkább átmentem a túloldalra. Éjfél már elmúlt, azt hittem, egy lélek nem lesz a Ligetben. A csarnok lépcsőjét befejezetlen szobrok vették körbe, sötétek voltak, mint az árnyék. Az egyik pinceablakból fény szűrődött ki. Valami hörgött. Továbbsiettem. Hátul a kőtörmelékek között az épület falának dőlve egy pár szeretkezett.


Megjelenés: 2015. október 15.
Oldalszám: 604 oldal
Méret: 123 x 184 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 4990 Ft
ISBN: 978 963 14 3340 1line

Bodor Ádám: Vissza a fülesbagolyhoz

Válogatott elbeszélések

Bodor Ádám: Vissza a fülesbagolyhoz Fojtott, feltörésre készülő, majd olykor vulkánszerűen feltörő szenvedélyek, megaláztatások és csendes reménytelenség. Mindez álomszerűen és pontosan megírva. Ezekben a novellákban nincsenek elvétett, hamis hangsúlyok vagy felesleges mondatok, jelzők. Minden (kíméletlenül) a helyén van. Rejtélyes, küszöb alatti világ, mégis nagyon ismerős, valóságos. Jelenetei és szereplői filmszerűen elevenek. Bodor Ádám néhány szóval, mondattal megrázóan érzékletes és hiteles képet tud adni szinte bármiről: szerelemről, nyomorról, emberségről és embertelenségről. A Vissza a fülesbagolyhoz új kiadásából egyértelműen kitűnik, hogy Bodor a kortárs próza kimagasló alakja.


line

Részlet a kötetből

Bár emberi település nem volt sehol a közelben, pontosan a hágón, a két medencét összekötő országút mellett egy piros-fehér csíkos vasrúdon autóbusz-megálló kerek táblája himbálózott a szélben. Itt haladt keresztül naponta négy autóbusz, a reggeli és a délutáni járat.
A pózna tövében magányos lány üldögélt. Nem túl gondosan varrt, egyszerű barna köpenyt viselt, csupaszon hagyott lábán valami olcsóbb cipőt. Kezében háló lógott, eltenni való uborkával. A reggeli járattal érkezett dél felől; valahonnan, ahol megterem az uborka.
Egy ilyen hágó elég szeles hely, ezernégyszáz méter fölött elég szelesek a helyek, szép időben is lobog az ember ruhája szegélye. A lánynak is, bár hátát a martnak vetve ült, kicsit lobogott barna köpenye szegélye, fölötte nyikorgott a megállót jelző kerek tábla.


Megjelenés: 2015. október 15.
Oldalszám: 416 oldal
Méret: 115 x 187 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 3490 Ft
ISBN: 978 963 14 3328 9line

Garaczi László: Wünsch híd (egy lemur vallomásai)

Az emlékezés felejthetetlen regénye

Garaczi László: Wünsch híd (egy lemur vallomásai)Van egy titokzatos híd a Városligetben a Hősök tere és a tó között. „Erre járt a földalatti, a síneket betemették, néhány méternyi földön ível át a gyaloghíd. Céltalan kerülő az ég felé, emléke a nincsnek.” Garaczi László mára már klasszikus lemur-sorozatának újabb emlékezetes része erre jár. Az elbeszélői hang egyszerre naivan gyermeki és a vénnél is vénebb; a folyamatos múlt intenzív jelenléte alakítja-tagolja ezeket a kisprózai mesterfutamokat. A regény apró elemekből épül fel és az egész árnyéka a hiányt rajzolja ki. Garaczi közelről pillant az emlékezet és a felejtés tárgyaira, megfigyeli a múltat, leírásai az érzékeinkre hatnak. Ennek az írásművészetnek ízei vannak, mégsem hangulatpróza. Melankólia és pátosz, szerelemsorok és egyedüllét, város és liget. Földalatti a szöveg felett. És szeretetteljes irónia. Ez a könyv az áthidalás minimumcsendekből összeálló nagy prózája.


line

Részlet a regényből

Kora tavaszi este, fekszem az ágyban, nyitva az ablak. Eszembe jut egy szó, és azonnal el is felejtem. Kipárolog a fejemből, csak a formája, az árnyéka, a zenéje marad. Ahogy a szavakat szoktam ízlelgetni, úgy ízlelgetem a hiányát.

Pontosak, illedelmesek, máskor kétértelműek, maszatosak. Hűségesek vagy elárulnak, mint most ez a szó, ami sehogy sem jut eszembe. Mint amikor addig ismételgetem, míg elfolyik az értelmetlenségben, és önmagában kezd vibrálni.

Bejön anya, rendet rak, halkan jár, nem beszél, nem zavar, hogy hamar végezzek, hamar eszembe jusson. A fejemben motoszkál, közeledik, eltűnik, bujkál a fotel alatt, kering a csillár körül. Emlékszem és mégsem. Itt van a nyelvem hegyén, de nem tudom kimondani.


Megjelenés: 2015. október 15.
Oldalszám: 160 oldal
Méret: 123 x 184 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 2990 Ft
ISBN: 978 963 14 3302 9

_____________ 

A Magvető Kiadó
szeretettel meghívja Önt
Hazai Attila
A maximalista
című kötetének bemutatójára
2015. október 20-án 20 órára
a Gödör Klubba
(1061 Budapest, Király u. 8-10.)
Multimediális kötetbemutató Németh Gábor
és Garaczi László prezentálásában
Moderátor: Bárdos Deák Ágnes

line

Hazai Attila: A maximalista

(és más írások)

Szelíd és brutális történetek hétköznapi nyelven elmesélve. Dermesztő humor és gyermeki rácsodálkozás: tényleg? ez van?
Trandafír, a bicikliző fenomén.
A kötetben nem publikált novellák esszenciális sűrűségben mutatják meg a Hazai-próza vad ízeit. Angyali abszurd és alpári realizmus. Az élet felfoghatatlan és triviális, és aki mesél: kérlelhetetlen, kiszámíthatatlan, infantilis. Naiv, és közben rafináltan provokál. Védtelen, agresszív, kiszolgáltatott.
A legvagányabb mimóza?
A kortárs irodalom rakkendroll botrányhőse?
Annyi biztos, hogy az egyik legmaibb szerzőnk – nagy kár, hogy nincs már köztünk.
A maximalista Hazai Attila hatodik könyve.
(Garaczi László)


Megjelenés: 2015. szeptember
Oldalszám: 144 oldal
Méret: 123 x 184 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 2690 Ft
ISBN: 978 963 14 3174 2


A Magvető könyvkiadó októberi újdonságai, Pilinszky János hangoskönyv, Bodor Ádám regény, Bartis Attila új könyve megjelent - irodalom, képzőművészet, könyv, könyvújdonság, hangoskönyv online letölthető - új könyvek a magvetőtől