2015. szeptember 24., csütörtök

Isten. Haza. Csal. Bakker, azok a csodddálatos férfiak!

Könyvbemutató, könyvújdonság - ajánló. Darvasi László és Leitner Olga új könyve.
Athenaeum Kiadó, Magvető Könyvkiadó

Bakker, azok a csodddálatos férfiak! 


Leitner Olga Bakker, azok a csodddálatos férfiak! című könyvének bemutatója
„Mi lenne velünk nélkülük?” – Férfiak - Életünk fűszerei

Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt 2015.10.01-én 18 órára a Fókusz Könyváruházba, ahol Leitner Olgával Borsos-Kőszegi Erika pszichológus beszélget majd legújabb könyvéről.

Helyszín:
Fókusz Könyváruház Budapest Rákóczi út 14., Budapest, 1072

A kapcsolatok elején imába foglaljuk a nevüket, tojunk a legjobb barátnőnk fejére is, aztán ahogy telik az idő, úgy tépjük ki a hajunkat egyenként, és már inkább idegesítenek minket benne az egykor imádott dolgok. Aztán megállunk egy pillanatra az ajtóban, s csak nézzük őt: Elmélázunk azon, hogy hiába pofázunk, a lábát már megint a dohányzóasztalra polcolta fel, miközben belesüpped a kanapéba a kinyúlt melegítőjében. A nagylábujja is lassan kikandikál a pókhálós zoknijából. A pár napos borostán sósmogyoró darabkák csillannak meg a tv fényeiben. Néha egy puki, néha egy büfi. Nem lát, nem hall. Mi pedig már nem nyafogunk azon, hogy jobb lenne egy gyertyafényes vacsora. Odakucorodunk mellé, összehúzzuk magunkat kicsire, befúrjuk a fejünket a nyakába, szagoljuk a bőre illatát és megnyugszunk. Mégis csak itt van. Velünk. Mellettünk. Valamit morgott is, hogy így nem kényelmes neki, de nem baj. Szeretjük így is, úgy is. Néha jobban, néha kevésbé. És, hogy szükségünk van rá, az biztos.

„Mert egy nőnek minden gondolata a férfi. Ha van, akkor azért, ha nincs, akkor azért. Ha udvarol, akkor azért, ha megcsalt, elhagyott minket, akkor meg azért. Mindig van okunk velük foglalkozni. Egy dolog változik csupán: Az, hogy örömmámorban úszunk tőlük, vagy éppen a letargia lesz úrrá rajtunk. Tök mindegy. Életcélunk: A férfi. De miért?!” – Részlet a Bakker, azok a csodddálatos férfiak! című könyvből

Kérjük a sajtó képviselőit, hogy recenziós példányért regisztráljanak a szpisjak.blanka@lira.hu email címen.  Athenaeum Kiadó - 1086 Budapest, Dankó u. 4-8. Tel: (+36/1) 235-5020 Web: www.athenaeum.hu

________________

Isten. Haza. Csal. - Megjelent Darvasi László új kötete!

Darvasi László: Isten. Haza. Csal.

„Anya és apa túl akarják élni.”
Darvasi László: Isten. Haza. Csal. A kínai bölcsek, a szenvedélyes trubadúrok vagy a délszláv háború világa után Darvasi László legújabb novellái közelebbi tájékra kalauzolnak bennünket: a magyar vidékre, ahol az apáinkat és az anyáinkat hagytuk. Ahol a fiaink hagytak minket. A falusi kiskocsmák, az éttermi termékbemutatók, a fehér galléros uzsorások és az elhagyott öregek országa ez: a mi országunk.
A szerző védjegye – a kifogyhatatlan fantázia, a látomásos képzelet és a láttató elbeszélés – ezekben a történetekben is megtalálható, valami azonban megváltozott: szikár és pontos látleleteket olvashatunk, nehezen feledhető félmondatok sejtetnek életnyi tragédiákat. Semmi kétség, ezek a novellák rólunk szólnak, az álmainkról és az értékeinkről, amelyekhez hűek akartunk maradni, mégis megcsaltak minket. Ezek a történetek kérdeznek: miért nem tudjuk elmondani a szüleinknek azt se, ha végre megértjük őket.


line

Részlet a regényből:

– Azt ismered, hogy a nyuszi megkívánja a medve lányát? – de máris abbahagyta. Mert már elmondta. Nem is egyszer. Minden viccét elmondta, és hiába. De egyszer úgyis megnevetteti. Ha beledöglik, akkor is. Olyan a lány arca, mintha üveget húztak volna rá. Mintha meg lehetne kopogtatni. Megálltak, a lány orra csöpögött. Míg közel hajolt hozzá és törölgette, megérezte a testszagát. Olyan furcsa volt, de a lány nem tudott büdös lenni. Ha két napig nem mosta le, mert ki mosdatta volna, amióta a felesége itt hagyta őket, akkor is ugyanolyan szagú maradt. Egyszer a palacsinta porcukrába beleejtett egy szelet füstölt sonkát. Annak volt ilyen szaga. A templomnál jártak, ott volt a legnagyobb lejtő, azon mindig nehezebben tolta föl. De az új kerekes székkel szinte gyerekjáték volt följutni. Így mondják, gyerekjáték. Lófaszt. Miért lenne könnyű a gyerekjáték. Már fölértek, és ő hunyorogva bámult vissza a város felé, ahol nádas részek, embermagas füvek területei ékelődtek az utcák közé. Olyan fény volt, hogy látott ökörnyálat szállni. Így jönnek napról napra, ha esik, ha fúj, ősszel és tavasszal, azóta ez volt a napi útjuk. Még az elején, úgy két éve próbált variálni, más utcák felé kerülve jutni a Betérőhöz, de a lány nyugtalankodni kezdett. Mint aki nem akar új fákat, új házakat, mert azoktól fél. Másféle kutyahangok dörrentek rájuk. A mozdulatlan arcból nyöszörgés sípolt elő. Fingdosott, szinte dudált. Az ideges ember többet fingik. Gyerekek visongtak a templomkertben, ismerte őket. A Karakas ikrek, meg még a többi. Szar, szemét kölykök. Mit visonganak. Úgy érezte, hogy a lány a legszívesebben velük lenne. De azok kigúnyolnák. Szar, szemét kölykök, szaros a körmük alja, szaros a nyelvük, minden trágyadombot fölforgatnak, biciklit lopnak. Nem cigányok, de azok. A piacnál járt, vigyázni kellett, sok volt a bukkanó. Mondjuk már ismerte őket, ügyesen kanyargott köztük. Szinte büszkeség fogta el, hogy milyen ügyesen lavírozik.Megjelenés: 2015. szeptember 23.
Oldalszám: 264 oldal
Méret: 140 x 215 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 3290 Ft
ISBN: 978 963 14 3285 5

line

Darvasi László

Darvasi László író 1962-ben született Törökszentmiklóson. 1986-ban szerzett diplomát a Szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán. 1990 és 1998 között a Pompeji folyóirat szerkesztője, jelenleg a Délmagyarország és az Élet és Irodalom munkatársa.

Több műve megjelent franciául, németül és hollandul.

Művei közül többet – A titokzatos világválogatott (Nemzeti Színház, 2008) vagy a Trapiti (Kolibri Színház, 2005) – színpadra alkalmaztak.

A szerző portréját Burger Barna készítette.


A Magvető Kiadónál megjelent művei
A lojangi kutyavadászok (2002), Trapiti avagy a nagy tökfőzelékháború (2002), Szív Ernő: Összegyűjtött szerelmeim (2003), Trapiti és a Borzasztó Nyúl (2004), A világ legboldogabb zenekara (2005), A titokzatos világválogatott (2006), A könnymutatványosok legendája (2009), Virágzabálók (2009), Pálcika, ha elindul (2012), Vándorló sírok (2012), A zord Apa, avagy a Werner-lány hiteles története (2012), A Háromemeletes Mesekönyv (2013), Ez egy ilyen csúcs (2014), Isten. Haza. Csal. (2015)

Díjai
A Beszélő című lap különdíja (1992), Szinnyei Júlia-emlékdíj (1993), Déry Tibor-jutalom (1993), Az Év Könyve jutalom (1994), Szép Ernő-jutalom (1994), Krúdy Gyula-díj (1996), Alföld-díj (1996), József Attila-díj (1998), Pro-Literatura díj (1998), IBBY-díj (2003), Szegedért Emlékérem (2003), Brücke Berlin-díj (2004), IBBY Honour List-Díja (2004), Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (2005), Füst Milán-díj (2005), Mészöly Miklós-díj (2006), Márai Sándor-díj (2008), Magyar Köztársaság babérkoszorúja díj (2009), Rotary Irodalmi Díj (2009), Az Év Gyermekkönyve-díj (2014)