2018. január 30., kedd

Könyvújdonságok 2018. Film: Szólíts a neveden

Baba Schwartz: Májusi cserebogár
Baba Schwartz

Májusi cserebogár

Athenaeum Kiadó

Lehet-e mindig a szeretet a válasz a körülöttünk tomboló gyűlöletre?

A nyírbátori származású Baba Schwartz memoárja rendhagyó holokauszt-történet. A szerző az egyre szorongatóbb zsidótörvények idejéből a családi fészek melegére emlékszik leginkább, a világ megismerésének izgalmára, a szülőváros otthonosságára. A normális életet leromboló háborúból emberi arcokat visz magával, a Nyírbátorból elhurcolt háromezres zsidóközösség sorsában a megőrzött humánum pillanatait fedezi fel. A haláltáborok borzalmait, a gázkamrába küldött apa elvesztését örökös béketűréssel és mindig megújuló reménnyel viseli.
Édesanyjával és lánytestvéreivel túlélték Auschwitz poklát; a család megmaradt része Ausztráliában telepedett le, és kezdett új életet.
Baba Schwartz angol nyelven írt, szívbe markoló emlékiratát a melbourne-i Black Inc. 2016-ban adta közre. A Magyarországról elszármazott szerző műve mostantól Baba Schwartz anyanyelvén is olvasható.
A Májusi cserebogár egy ultimate szeretetkönyv, amelynek cselekményéhez a világtörténelem legborzalmasabb évei adják a kulisszát.
________________


André Aciman

Szólíts a neveden

Athenaeum Kiadó

André Aciman olasz Riviérán játszódó regénye egy kamasz fiú és a családi nyaralóvendég, egy ifjú amerikai kutató között váratlanul kibontakozó, elsöprő szerelem története. A vonzalom, amelynek következményeivel egyelőre képtelenek szembenézni, felkészületlenül éri a fiatalokat. Az együtt töltött nyári hetek során mindketten küzdenek saját érzéseikkel, egyszerre tartva környezetüktől és saját maguktól. Vakmerően igyekeznek elérni azt, amiről sejtik, talán soha többé nem adatik meg nekik: a két ember közötti legteljesebb egységet.
A Szólíts a neveden korunk egyik legcsodálatosabb szerelmi története, amely egy csapásra klasszikussá vált.

Szólíts a neveden - FILM



A regény alapján készült film Luca Guadagnino rendezésében, Armie Hammer és Timothée Chalamet főszereplésével, a háromszoros Oscar-jelölt James Ivory forgatókönyvéből február 8-tól látható a magyar mozikban.

A Publishers Weekly és a The Washington Post AZ ÉV LEGJOBB KÖTETÉNEK ítélte • a New York Times felvette AZ ÉV FIGYELEMRE MÉLTÓ KÖNYVEINEK listájára • a New York Magazine felvette FUTURE CANON („A jövő kánonja”) válogatásába • a Chicago Tribune és a Seattle Times AZ ÉV KEDVENC KÖNYVÉNEK választotta • a Lambda Irodalmi Díj nyertese szépirodalom kategóriában
   

ISBN: 9789632933238
Terjedelem: 304 oldal
Méret: 125 × 200 mm
Kötés: kartonált
Ár: 3699 Ft



SZÓLÍTS A NEVEDEN (16)
FEBRUÁR 8-TÓL A MOZIKBAN!


Főszereplők: Armie Hammer, Timothée Chalamet, Michael Stuhlbarg,
Amira Casar, Esther Garrel, Victoire Du Bois.
Fényképezte: Sayombhu Mukdeeprom. Látvány: Samuel Deshors.
Vágó: Walter Fasano. Eredeti dalok: Sufjan Stevens
Írta: James Ivory, André Aciman. Rendezte: Luca Guadagnino

Egy nyár Észak-Olaszországban. Elio (Timothée Chalamet), a 17 éves amerikai srác számára maga a paradicsom. A szüleivel együtt minden évben ugyanabban az ódon villában meg kertben tölti a vakációt, és ugyanazok a régi barátok veszik körül. Buliznak, strandolnak, zenét hallgatnak, beszélgetnek, és persze szerelemesek… Elio apja művészettörténész, aki minden évben befogadja néhány hétre egy tanítványát. Ezúttal a doktori disszertációján dolgozó Oliver (Armie Hammer) érkezik, aki megzavarja a boldog harmóniát. Nem illik ide. Túl laza, túl szép, nem tudni mit akar. Ez a nyár más, mint a korábbiak. Boldog és furcsa, szerelemmel és bánattal teli. És mire véget ér, már semmi nem lehet ugyanolyan, mint addig volt.


A számtalan díjjal jutalmazott – három Golden Globe®-díjra jelölt – alkotás az idei év kiemelkedően fontos filmje szerelemről és felnőtté válásról a Szerelmes lettem és a Vakító napfényben elismert rendezőjétől.
A filmet és színészeit az idei Oscar®-verseny egyik nagy esélyeseként tartják számon!


Mozibemutató: 2018. február 8.
Eredeti cím: Call Me by Your Name
Színes, feliratos amerikai film
Gyártó: Sony Pictures Classics, Frenesy Film
Játékidő: 132 perc

___________________________

Lukácsy András:

Világjáték

Corvina Kiadó

Önéletrajz - kortársakkal


"Miért világjáték?
Ez, kérem szépen, önéletrajz - az alcímnek van igaza. A furcsa címből a második tagon van a hangsúly: életemet át- meg átszőtte a játék, éspedig nemcsak gyerekkoromban és kisebb dolgokban. 1948-ban tettem érettségi vizsgát, a kopasz diktátor uralma alatt kellett valamerre betájolnom magam. Polgárgyerekként ez nem volt egyszerű, korosztályom sorsa is bizonyítja ezt. Ebben a korszakban az értelmiségi ifjúság nagy része játszott: pótcselekvésként, természetes reakcióként tréfákat gyártott, morbid ugratásokat eszelt ki és szellemi vetélkedésekkel múlatta idejét. Hát én magam mihez kezdjek ebben a helyzetben? Egy okos amerikai, Upton Sinclair adta a megerősítő feleletet regényében, amely hasonló szituációt ábrázol. Fogd fel játéknak és tartsd be szabályokat!" (Lukácsy András)

A kötetben szereplő kortársak:

Abody Béla, Andorka Rudolf, Angyal István, Antall József, Baránszky Laci, Cakó Ferenc, Dornbach Alajos, Fejes Endre, Füst Milán, Garai (Rupprecht) Gábor, Gáli Jóska, Gergely Ágnes, Gerlóczy Sári, Gazocska, Göncz Árpád, prof. Haynal, Lehotay Horváth Gyurosz, Jékely Zsoli, Jordán Tamás, Jutka, Kálnoky László, Karinthy Cini, Kass Janó, Kassák Lajos, Kormos István, Kosáry Domokos, Latinovits Zoltán, Lengyel Balázs, John Lukacs, Mándy Iván, Mécs Imre, Mérei Ferenc, Mészöly Miklós, gróf Nádasdy Ferenc, Nagy Imre, Nemes Nagy Ágnes, Obersovszky Gyula, Ottlik Géza, Petri György, Pilinszky János, Polcz Alaine, Popper Péter, Radnóti Fifi, Rajk László, Réz Pál, Rainer Maria Rilke, Rita, Rózsahegyi Kálmán, Rubik Ernő, Sánta Ágnes, Schéner Miska, Sebestyén János, Somos Miklós, Sumonyi Pap Zoli, Szántó Piroska, prof. Szemere Pali, Timár Gyuri, Urai Erika, Vajda Miklós, Várady Szabolcs, Vas István, Vaszary-család, Vattay Elemér, Vujicsicsok, Weöres Sándor, Zsebi

Megjelent: 2018. január 10.
Terjedelem: 332 oldal
Méret: 165 mm x 238 mm
Kötés: Füles, kartonált
Ár: 3500 Ft
ISBN: 978 963 13 6478 1

____________________________

Robert I. Sutton

Kis seggfejkalauz

Athenaeum Kiadó

Ha úgy érzi, szétstresszelik, túlterhelik, alábecsülik, terrorizálják, bántalmazzák, és mindez azért van, mert egy gyökérrel dolgozik együtt, tanulja meg, hogy kell kikerülni, átverni, lefegyverezni a seggfejeket – és ne halassza holnapra!

A hasznos, egyben szórakoztató Kis seggfejkalauz hathatós és módszeres „játéktervvel” vértezi fel önt arra az esetre, ha egy gyökérrel kell együtt dolgoznia az irodában, a mezőn, a tanteremben, vagy egyszerűen csak az életben.
Sutton a diagnózissal kezdi, utána pedig „terepen” kipróbált, bizonyítékokkal alátámasztott, és néha meglepő stratégiákat ismertet az udvariatlan, bunkó, irritáló, kellemetlen, vagy csak szimplán inkompetens alakok kezelésére. Elmondja, miként kerülheti el őket, hogy járhat túl az eszükön, hogy fegyverezheti le őket, hogy küldheti el őket kapálni, és hogyan növeszthet olyan pszichés „páncélzatot”, amely védelmet nyújt ellenük.
Túlélési útmutatója olyan szemléletmód illetve személyes terv kialakításáról szól, amely segít megőrizni ép elménket, és megakadályozza, hogy a szép napjainkat tönkretegye valami gyökér.

______________

Film, könyv, hangoskönyv, rádiójáték letöltés ingyen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése